Dalam Berita Harian Hari Ini..

August 28th, 2010 by tarakucha

Ada ini..”Di Sebalik Nama: Rentak Tarakucha”.

Alhamdulillah..terima kasih pada Cik Diyanah kerana sudi menemubual saya. Yay~!

Artikel ini boleh dibaca juga DI SINI.

Posted in Komik Saga, Photos, Zemua-zemualah. | 4 Comments »

Manadan Almurtabak #02

August 28th, 2010 by tarakucha


Ini pemandangan baru Ramadhan tahun ini.

Posted in Comics, Manadan Almurtabak | 2 Comments »

Afdlin Shauki

August 26th, 2010 by tarakucha

I took a break yesterday from some really stressful office work to draw this great local talent. He’s one of the best film-makers around right now, and I always enjoy his work. Hopefully I got his face right. And today I added in the 3D effects. Won’t pop out if you put them goggles on tho..3D post-conversions suck! boo! Haha! :)

..But now, back to pain and agonizing office work. :(

Posted in Caricatures, Doodles | 2 Comments »

Manadan Almurtabak #01

August 24th, 2010 by tarakucha

Lama sangat dah tak melukis komik, nak start balik slow-slow..ABCDraw kena cantik-cantik, so try buat yang ni dulu. Selamat beramal!

Posted in Comics, Manadan Almurtabak | 8 Comments »

Saga: Mini Reviews

August 9th, 2010 by tarakucha

Whoa. I haven’t been able to update for the past month or so..I’ve been busy with work at the office, I haven’t gotten around to continue my ABCDraw series..and well, creatively, I’ve been sorta dead. But some things are bubbling up in my head..I hope I can get around to the new ideas soon..but before that..let me put this up before it gets any more BASI.

Some of my friends and online colleagues has been kind enough to give their little reviews and feedback on the book..and here is a compilation of it (mostly from this thread on pergh.com). Alhamdulillah, it’s been positive so far..but I still need to get the word out to the masses. Ramai lagi orang yang tak tau kewujudan komik Saga ni.

So here goes. With pics from people who got the book, and shots from some MPH Stores.


Photo by Mulo

Azhar – Presiden Pekomik, Karyawan Liga Pendekar:

Bagi saya komik yang paling lengkap, kemas dan terbaik persembahannya antara 3 komik pertama Comix21.
- penceritaan kemas…pacing susunan…dialog…perwatakan dan idea yang kemas tersusun.
- idea original dan berjiwa Malaysia.
- lukisan kemas dan simple..teknik warna dan style tersendiri..
..ending agak unexpected…teruja juga nak tau akan Saga merah ini..membuat anda terpikir dan nak lagi akan watak Saga ini..

4 out of 5

Wan Zuhairi – Editor Komik-M, PTS:

Komik Saga memang terbaik. Anak aku suka sangat sebab penuh dengan kereta. Harap ada sambungannya lagi selepas ini.

Stingray_flyz (Chegu Zucafly Awang):

Saga adalah terbaek, kekuatan story telling, team think tank yg mantap dan teamwork.

amykamen555:

..Saga lak, complete siot..tatau nak komen apa. Sangat suka. Dah pusing 2 kali baca.

Aimurban:

Macam yg ramai dah sebut sebelum ni, SAGA memang miliki jalan cerita yg superb! Mula2 baca, takde menda yg impresif sangat pun.. tapi bila tiba kat story kedua, bila uncle tu cakap, “Dulu, masa saya muda, saya pernah nampak kereta ni. Kat sekolah tempat saya ambik gambar!” Tanpa cite banyak, aku terus selak balik pages stori first.. Damn! Niceee.. Lepas tu, aku start baca dengan penuh enjoy! Tahniah utk team ni.. gile ramai!

Waverider:

Pada sesiapa yang blur.. komik nie adalah satu cerita dengan pecahan 4 cerita (macam naskhah filem CINTA>> atau LOVE korea… di mana penghujungnya merged balik pertemuan semua karakter dalam semua cerita.. got the idea?? okay.. good..

Dan komik nie mengangkat kenangan semua karakter tue pada model kereta nasional pertama… dengan kesan nostalgik dan dramatik.. kellasss!!

Menarik.. penuh warna.. part 1 yang thirtynine dari BH (39) angkat tue.. sangat konvensional lokesan dia.. macam Bari di Berita Minggu/ Harian zaman 80-an.. 39 tak mengaku pulak dia bari.. ya laa.. dah tentu laa Bari tu da agak otai mcm Zoy.. 39 muda lagi..

Part 2 atau cerita kedua yg dipulunkan oleh mamat Tarakucha sangat menarik dan “sesuatu warnanya..” sangat US… kerana mamat nie memang minat Calvin and Hobbes.. Siew Mei mengingatkan kito kepada Pinky dari komik Adijin… seksis.. fragile..

part ke 3 sangat sarkastik.. lawak… dipulunkan oleh Bortahrg mengisahkan empat ekor perompak dengan cubaan melarikan diri yang sangat suspenss.. dramtik dan lawak!!

Part 4 menghidangkan cerita mamat dari cerita no.1 berlumba kereta litar menggunakan Proton Saga milik cekgu dia dari cerita no.1 tadi yang skang dah jadi Dato’. Kendian shot kesemua watak dari cerita terdahulu gathered tengok TV dan di ruang penonton tengok perlumbaan tue… momennttt… no wonderla komik nie menang MDEC Pitch tahun 2006 untuk komik..

Kesemua idea dan brainchild oleh Tarakucha.. dengan bantuan penulis mamat Fairul Nizam kalau guwe tak silap..

Well, That’s all for now, folks..Still trying to get the attention of mainstream medias..hmm..how ah?

Posted in Komik Saga, Zemua-zemualah. | No Comments »

Recent Posts

Categories

Comics/Illustrations/Design

Flash + Animation

Komik Saga

Miscellaneous

Movies & Stuff

Photography

Archives