ABCDraw: W untuk Wanita.

June 7th, 2011 by tarakucha


Wah! Sudah lama tak kemaskini blog..Sebenarnya ada cerita sana-sini.. Tapi begitulah bila dah ada facebook..MALAS.

Entri ABCDraw kali ini menampilkan watak-watak Komik Saga saya, dari Babak 2: Si Budak Bertuah.. BFF Siew Mei & Suraya. Ini juga boleh dikatakan sempena kemenangan saya tempohari sebagai Pelukis Komik Terbaik Anugerah PeKOMIK 2011.

Ha..tulah, takde cerita apa pun pasal Anugerah PeKOMIK sebelum ni kat blog, tiba-tiba dah menang eh..Maaf..

Sebenarnya, Babak 2 saya dicalonkan dalam dua kategori: Pelukis Komik Terbaik & Penulis Terbaik (bersama saudara Fairul Nizam Ablah).. Keseluruhan Komik Saga ada tersenarai sebagai finalis calon kategori Komik Baru Terbaik & Komik Terbaik.

Maknanya dua pencalonan untuk satu buku, dan dua lagi pencalonan untuk Babak Si Budak Bertuah sahaja. Untuk dicalonkan aje pun saya dah syukur (bukan saya self-nominate ya!). Tapi menipulah kalau saya katakan saya tak kecewa THE WHOLE TEAM tak menang dalam kategori Komik Baru Terbaik & Komik Terbaik…sebab saya sangat bangga dengan work team Saga.

Jadi, saya sebagai tukang karut asal Saga dan tukang kumpul ajak kawan-kawan lain join di sini nak ucapkan jutaan terima kasih kat Zuraizee Zulkifli, AdiFitri Ahmad, Nor Salim Dawam, Fairul Nizam Ablah, Khairul Ammar Jamal, Mushadie Mustaffa..dan tak lupa juga Kamal Masrun, sebagai assistant lukisan layout Babak 2 untuk beberapa mukasurat.

Saya tak tau kalau boleh buat lagi projek atau komik macam Komik Saga ni. Bukan senang..entah-entah mungkin ini satu-satunya novel grafik yang saya dapat hasilkan dengan kawan-kawan yang ramai macam ni.

Oh tapi dah lari topik sangat dah ni. Entri ABCDraw kali ini untuk meraikan Wanita. Khusus untuk wanita-wanita dalam hidup saya. Mak saya, kakak saya, isteri saya, anak saya..tak lupa juga In-Laws saya. Kalian buat hidup saya lebih warna-warni.

Posted in ABCDraw, Comics, Doodles, Komik Saga | No Comments »

Komik Saga sudah ada Facebook.

April 5th, 2011 by tarakucha

Dalam dua minggu sudah berada di Facebook sebenarnya..tempoh begitu, kalau ikutkan arus berita online, sudah agak lambat juga saya umumkannya di sini..tapi saya ingin ia berjalan dengan lancar dahulu..alhamdulillah..ada lah juga sambutan.

Di Facebook Page Komik Saga ini selain updates terkini, banyak juga material yang tak pernah kami kongsi sebelum ini walau di blog ini.. Bezanya kerana dahulu masih lagi dalam pembikinan, maka tak dapatlah nak reveal banyak sangat.  Klik pautan ini untuk ke sana: Facebook.com/saga.komik sudi-sudi lah ‘Like’ ye. :)

Oh ye, untuk orang-orang Petaling Jaya atau belah-belah Damansara sana..komik Saga juga kini boleh didapati di kedai Earth638, Atria Shopping Centre (Lot 2.13J, Tingkat 2) Jalan SS22/23, Damansara Jaya, Petaling Jaya. Singgah jom!

Jangan la pulak bila dah nampak semua Batman, Spider-Man, X-Men, Superman dah tak pandang komik Saga pulak ye!

Posted in Komik Saga | 2 Comments »

The Saga Comic Reviewed In The Star

October 22nd, 2010 by tarakucha

We are (suprisingly!) prominently featured today in The Star’s weekly comics review column Worlds of Wonder. Written by Kaleon Rahan, here are some snippets of it:

“While I’m sure the car touches the nation in different ways, most of us will not have the opportunity to share or voice our two cents worth about it … unlike the four “proud owners” featured in this neatly woven together storyline (with four tales).

Whether you are a car-addict, a patriot or just someone who needs a car to get from point A to B, the Satu Kereta. Empat Cerita. Tentang Kita, tagline would most likely provide most of us with a sense of déjà vu.”

“..Overall, Saga is an excellent piece of work that justifies its price tag.”

You can read the full review HERE.

Go go go Team Saga! :D

Posted in Comics, Komik Saga, Zemua-zemualah. | 2 Comments »

Dalam Berita Harian Hari Ini..

August 28th, 2010 by tarakucha

Ada ini..”Di Sebalik Nama: Rentak Tarakucha”.

Alhamdulillah..terima kasih pada Cik Diyanah kerana sudi menemubual saya. Yay~!

Artikel ini boleh dibaca juga DI SINI.

Posted in Komik Saga, Photos, Zemua-zemualah. | 4 Comments »

Saga: Mini Reviews

August 9th, 2010 by tarakucha

Whoa. I haven’t been able to update for the past month or so..I’ve been busy with work at the office, I haven’t gotten around to continue my ABCDraw series..and well, creatively, I’ve been sorta dead. But some things are bubbling up in my head..I hope I can get around to the new ideas soon..but before that..let me put this up before it gets any more BASI.

Some of my friends and online colleagues has been kind enough to give their little reviews and feedback on the book..and here is a compilation of it (mostly from this thread on pergh.com). Alhamdulillah, it’s been positive so far..but I still need to get the word out to the masses. Ramai lagi orang yang tak tau kewujudan komik Saga ni.

So here goes. With pics from people who got the book, and shots from some MPH Stores.


Photo by Mulo

Azhar – Presiden Pekomik, Karyawan Liga Pendekar:

Bagi saya komik yang paling lengkap, kemas dan terbaik persembahannya antara 3 komik pertama Comix21.
- penceritaan kemas…pacing susunan…dialog…perwatakan dan idea yang kemas tersusun.
- idea original dan berjiwa Malaysia.
- lukisan kemas dan simple..teknik warna dan style tersendiri..
..ending agak unexpected…teruja juga nak tau akan Saga merah ini..membuat anda terpikir dan nak lagi akan watak Saga ini..

4 out of 5

Wan Zuhairi – Editor Komik-M, PTS:

Komik Saga memang terbaik. Anak aku suka sangat sebab penuh dengan kereta. Harap ada sambungannya lagi selepas ini.

Stingray_flyz (Chegu Zucafly Awang):

Saga adalah terbaek, kekuatan story telling, team think tank yg mantap dan teamwork.

amykamen555:

..Saga lak, complete siot..tatau nak komen apa. Sangat suka. Dah pusing 2 kali baca.

Aimurban:

Macam yg ramai dah sebut sebelum ni, SAGA memang miliki jalan cerita yg superb! Mula2 baca, takde menda yg impresif sangat pun.. tapi bila tiba kat story kedua, bila uncle tu cakap, “Dulu, masa saya muda, saya pernah nampak kereta ni. Kat sekolah tempat saya ambik gambar!” Tanpa cite banyak, aku terus selak balik pages stori first.. Damn! Niceee.. Lepas tu, aku start baca dengan penuh enjoy! Tahniah utk team ni.. gile ramai!

Waverider:

Pada sesiapa yang blur.. komik nie adalah satu cerita dengan pecahan 4 cerita (macam naskhah filem CINTA>> atau LOVE korea… di mana penghujungnya merged balik pertemuan semua karakter dalam semua cerita.. got the idea?? okay.. good..

Dan komik nie mengangkat kenangan semua karakter tue pada model kereta nasional pertama… dengan kesan nostalgik dan dramatik.. kellasss!!

Menarik.. penuh warna.. part 1 yang thirtynine dari BH (39) angkat tue.. sangat konvensional lokesan dia.. macam Bari di Berita Minggu/ Harian zaman 80-an.. 39 tak mengaku pulak dia bari.. ya laa.. dah tentu laa Bari tu da agak otai mcm Zoy.. 39 muda lagi..

Part 2 atau cerita kedua yg dipulunkan oleh mamat Tarakucha sangat menarik dan “sesuatu warnanya..” sangat US… kerana mamat nie memang minat Calvin and Hobbes.. Siew Mei mengingatkan kito kepada Pinky dari komik Adijin… seksis.. fragile..

part ke 3 sangat sarkastik.. lawak… dipulunkan oleh Bortahrg mengisahkan empat ekor perompak dengan cubaan melarikan diri yang sangat suspenss.. dramtik dan lawak!!

Part 4 menghidangkan cerita mamat dari cerita no.1 berlumba kereta litar menggunakan Proton Saga milik cekgu dia dari cerita no.1 tadi yang skang dah jadi Dato’. Kendian shot kesemua watak dari cerita terdahulu gathered tengok TV dan di ruang penonton tengok perlumbaan tue… momennttt… no wonderla komik nie menang MDEC Pitch tahun 2006 untuk komik..

Kesemua idea dan brainchild oleh Tarakucha.. dengan bantuan penulis mamat Fairul Nizam kalau guwe tak silap..

Well, That’s all for now, folks..Still trying to get the attention of mainstream medias..hmm..how ah?

Posted in Komik Saga, Zemua-zemualah. | No Comments »

Saga: The Reviews Are Coming In..

June 1st, 2010 by tarakucha

Saga (with Senjata Elemen & Burger from COMiX21) spotted at MPH One Utama.

I haven’t been updating any SAGA news in awhile..so I thought I might as well start back with the few feedbacks and reviews that the book/comic/graphic novel has been receiving.. Reviews are mostly in Malay, so here goes..

This one here is from an old-timer from the local DIY comics scene..Mr. Ubder Taker. Maybe not a very familiar mainstream name, but he’s been around..his first endeavour into comics was his self-published magazine: UMBRA. Onwards with the review (quoted from pergh.com’s COMiX21 forum thread):

Malam ni susah benar aku nak tido…. might as well review Saga, walaupun dah sebulan aku habis baca…. jadi aku review from memory…

bila aku pertama kali dengar proposal nak bikin saga ni, entah berapa tahun lalu, aku dok pikir dok pikir samada budak yang ppropose ni betoi ker atau bengong….  maklum laaa… pertamanya bukan nak bikin sorang, tapi satu grup, dan artis komik Malaysia selalunya suka kerja senirik2 dan glemer sorang2, jadi kalo ramai sangat artis bikin satu citer tak ker jahanam citer bila memasing bawa kepala sendiri…

hahaha… pastu aku dengar nak masuk adegan merompak bank… udah…. kebetulan citer rompak bank ni dah jadi idea beberapa filem popular masa tu, jadi aku pon pikir, takder idea lain ker?

Tapi dua benda yang buat aku tertarik kepada cadangan citer ni… pertamanya kehadiran sebijik proton saga dalam semua segment citer yg berbeza….  keduanya ada Amoiiii…..  dan Tarakucha memang terer lukih amoi cute… jadi aku pikir, mungkin ada harapan laaa kot… aku pon dah lupa apa sebenarnya maklumbalas aku masa tuuu… macam ler aku terer sangat… kwaaakwaakwaaa…

Bila akhirnya proposal ni dapat Grant MDEC aku masih lagi skeptik, sebab aku dengar ramai struggle nak complete project on time…  dengar jerr laa, sebab masa tu aku dah putus harapan nak involved dalam dunia bikin komik ni….  lalu bila kuar citer Alaf21 mao publish citer ni, baru aku percaya yang ceritanya dah siap….

Well guys… its a fairly long journey…. you made it while I’m still alive… thanks…  enough citer latar..

Read the rest of this entry »

Posted in Komik Saga, Zemua-zemualah. | No Comments »

Saga: The car is 25 years old!

June 1st, 2010 by tarakucha

The Proton Saga celebrates its 25th Anniversary!

Thanks to Paul Tan for the Youtube upload. I’m suddenly proud all over again that my friends and I made our little tribute to the old car.  :)

Posted in Komik Saga, Zemua-zemualah. | No Comments »

« Previous Entries

Recent Posts

Categories

Comics/Illustrations/Design

Flash + Animation

Komik Saga

Miscellaneous

Movies & Stuff

Photography

Archives